Ont i örat?

Har du eller ditt barn öronbesvär?
Vi hjälper dig snabbt och säkert.

USP

En sköterska gör en fysisk undersökning

USP

Resultaten skickas till en läkare

USP

Läkaren går igenom resultaten och ger dig rätt diagnos och behandling via video

Få rätt diagnos hemma

Vi behandlar följande:

Har du något eller några av dessa symtom? Då kan vi hjälpa dig hemma hos dig!

Ont i örat Klåda i örat Hörselnedsättning Rinner ur örat Ont i örat Klåda i örat Hörselnedsättning Rinner ur örat
VI HAR HJÄLPT ÖVER 30.000 PATIENTER

Hur fungerar det?

Fysisk
undersökning

Vi skickar personal som tar prover och tittar i dina öron med en videokamera.

Digitalt
läkarbesök

Läkaren får en inspelad bild av din trumhinna och hörselgång skickad till sig.

Korrekt
diagnos

Du får prata med läkaren via videosamtal. Läkaren ställer diagnos, ger råd om behandling och skriver recept om det behövs.

Detta säger
våra patienter

”Utrustningen kändes futuristisk och perfekt uttänkt för ett hembesök där snabb kommunikation och utbyte av data behöver fungera smidigt mellan sjuksköterska och läkare. Malte fick möjligheten att se in i sitt öra och svalg och tyckte upplevelsen var rolig.”

Erik Holmlund, Stockholm

Vanliga frågor
om öron

 • Hur kan Ally hjälpa mig när jag har öronvärk?

  Vid besvär från öronen skickar vi en sköterska hem till dig som undersöker dig eller ditt barn med ett digitalt instrument. Med det kan vi filma hörselgången och trumhinnan. Sköterskan kontrollerar dessutom vitalparameterar som ex. vis blodtryck, puls, andningsfrekvens och tar snabbprover vid behov. Resultaten från undersökningen och filmen från örat skickas till vår läkare som går igenom materialet och kontaktar dig för ett digitalt videomöte där du får diagnos, behandling och recept på medicin om du behöver det.

 • När ska jag söka vård?

  Öronvärk går ofta över av sig själv, men boka ett hembesök där vi kan undersöka ditt öra om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Försämrad hörsel, pip eller ringning i öronen eller lockkänsla i örat som inte går över.
  • Öronvärk som pågått i mer än ett dygn.
  • Vätska som rinner ur örat.
  • Feber i samband med öronvärk.
  • Om besvären inte går över efter att du träffat läkare och fått behandling.
 • Vad är otit?

  Otit är det medicinska namnet på inflammation i örats olika delar. Otit kan delas upp i två grupper:

  Otitis externa
  En inflammation i hörselgången. Inflammationen kan orsakas av eksem eller infektion av svamp eller bakterier i hörselgången. Otitis externa, även kallad simmar- eller dykaröra uppstår ibland när vatten samlas i hörselgången och bildar en vaxpropp. Vaxproppen skapar en fuktig och instängd miljö i örat där bakterier frodas. Symtom: smärta, klåda, fjällningar eller vätska från hörselgången.

  Otitis media
  En inflammation i mellanörat. Infektionen uppstår när bakterier eller virus, vanligtvis i samband med en förkylning, tar sig till mellanörat och orsakar en inflammation. Inflammationen gör att slemhinnan i örat svullnar och slem och vätska ansamlas. Symtom som öronvärk, hörselnedsättning, feber, sekretion från örat och ömhet bakom örat förekommer vid mellanöresinflammation.

  Otitis media är vanligt förekommande hos spädbarn och små barn. Att det främst är mindre barn som drabbas beror på örontrumpetens längd och läge. Bakterier och virus tar sig från svalget in i örontrumpeten och orsakar där en infektion. Mellanörsinfektionen kommer därför ofta i samband med att barnet har, eller har haft, en akut övre luftvägsinfektion.

 • Hur vet jag om mitt barn har ont i örat?

  Om barnet kan uttrycka sig verbalt brukar ett tecken på ont i örat vara att barnet säger att det har ont i örat och tar sig för örat eller petar med ett finger inuti örat. Feber kan också vara ett symtom, likaså om barnet hör sämre.

  Riktigt små barn som inte kan prata ännu kan sova oroligt och vakna till när trycket i örat ökar under natten. Då har barnet ont och får svårt att sova och kan gråta hejdlöst. Precis som stora barn kan små barn ta sig för örat och vrida huvudet fram och tillbaka.

 • Varför får barn ont i öronen?

  När barn har ont i örat eller öronen kan det bero på flera saker. Öroninflammation är en vanlig sökorsak inom primärvården, men även hörselgångsinflammation, halsfluss, öronkatarr och nya tänder kan orsaka smärta i form av öronvärk.

 • Vad menas egentligen med “öronbarn”?

  Vissa barn 0-6 år är mer benägna att få öroninflammation, dvs infektion i mellanörat. Orsaken är inte helt fastställd men ärftliga faktorer har betydelse. Vid mer än tre öroninflammationer under sex månader eller fyra på ett år räknas barnet in i gruppen öronbarn.

 • Varför får vissa barn rör i örat?

  Barn som får öroninflammationer eller vätska bakom trumhinnan (sekretorisk otit) ofta kan bli hjälpta av att få ett rör insatt genom trumhinnan. Röret utjämnar trycket i mellanörat och kan minska symtom som smärta eller hörselnedsättning i samband med öroninflammation eller vätskebildning.

 • Hur bokar jag ett besök?

  Du bokar ett Hembesök av sköterska med läkare via länk via vår app Ally som du hittar på App Store och Google Play.

  Ha gärna telefonen i närheten och svara på samtal även från okända eller anonyma nummer då det kan vara sköterskan eller läkaren som behöver komplettera med något, exempelvis portkod.

vilka träffar jag?

En sköterska fysiskt och en läkare digitalt

Det är två av oss du träffar när du bokar ett hembesök av sköterska och digitalt besök av läkare. Vi har alla stor erfarenhet av primärvård och jobbar i team för att hjälpa dig på bästa sätt. Med våra olika kompetenser ger vi dig trygg och personlig vård i en alltmer digitaliserad värld och är alltid redo att komma hem till dig när du behöver.

Läkare hos Ally som kommer på hembesök