
Halsont
Vad är halsont?
När du har ont i halsen är orsaken ofta en infektion som orsakats av virus eller bakterier. Halsont är mycket vanligt och går oftast över av sig själv, men ibland kan du behöva behandling.
Varför får man halsont?
Halsont kan uppkomma av väldigt många olika anledningar. Oftast har de övre luftvägarna inflammerats så att du känner dig svullen i halsen. Här är några av de vanligaste orsakerna till halsont.
- Förkylning gör att du får ont i halsen och att svalget blir rött och inflammerat.
- Halsfluss är en infektion som ofta orsakas av bakterier. Halsmandlarna blir röda och svullna och det gör ont när du sväljer.
- Körtelfeber orsakas av ett virus och ger halsont, svullna halsmandlar och lymfkörtlar samt feber. Barn får oftast lindriga symtom medan tonåringar och vuxna drabbas hårdare.
- Covid-19 påminner ofta om förkylning eller influensa. Feber och hosta är vanligt och du kan också få ont i halsen, huvudet eller musklerna.
- Scharlakansfeber beror på en infektion av bakterier och drabbar små barn. Infektionen ger svullna halsmandlar, rödfärgad tunga, halsont och feber.
Andra orsaker till att du får ont halsen är att du överansträngt rösten, vistats i dammig eller torr luft, eller att du fått halsbränna som ger sura uppstötningar.
Vad kan jag göra om jag får halsont?
Halsont går oftast över av sig självt men kan vara väldigt plågsamt. Här är några tips på hur du kan lindra smärtan.
- Varm eller kall dryck brukar kännas lenande.
- Kalla livsmedel som yoghurt är lättare att svälja.
- Olika former av sugtabletter har en lenande verkan och fungerar i vissa fall lokalbedövande och bakteriedödande.
- På apoteket finns receptfria läkemedel mot smärta.
När ska jag söka vård?
Halsont går oftast över av sig själv, men du bör ta kontakt med vården om du har ett eller flera av följande besvär:
- Du har haft ont i halsen i mer än en vecka.
- Du har ont i halsen och är svullen på halsens utsida.
- Du har feber, halsont och små, knottriga hudutslag.
- Du har haft feber och ont i halsen i två dagar utan andra förkylningssymtom.
Sök vård akut
Kontakta vården genast om du har något av följande symtom:
- Du har feber och har svårt att andas och svälja.
- Du har svårt att gapa.
- Du har ont på ena sidan av halsen.
Sök även vård direkt om:
- Ett barn får kramp i samband med halsont.
- En bebis som är yngre än sex månader får halsont.
Kan jag förebygga halsont?
Halsont orsakas i många fall orsakas av en infektion, exempelvis en förkylning. Du kan minska risken att smittas och insjukna genom att vara noga med handhygien, ha goda sömn-och matvanor, undvika rökning och hålla avstånd till personer som är sjuka.
Hur kan Ally hjälpa mig?
Halsont går oftast över av sig självt. Men om du har ihållande smärtor och känner dig orolig över ditt allmäntillstånd kan du kontakta Ally. Du får då prata med en sköterska eller läkare om dina symtom och din sjukdomshistoria.
Läkaren undersöker dig i munnen och svalget och känner på halsens utsida. Ibland görs ytterligare undersökningar och provtagningar, till exempel blodprov eller bakterieodling.
Utredningen kan visa att du behöver behandlas med antibiotika. Det gäller bland annat om du har scharlakansfeber eller i vissa fall halsfluss. Andra sjukdomar kräver andra typer av läkemedel eller sjukhusvård, till exempel lungröntgen. Då hänvisas du till vidare vård.