
Feber
Vad är feber?
När du har feber är din kroppstemperatur 38 grader eller högre. Att temperaturen stiger beror på att ditt immunsystem jobbar intensivt för att bekämpa exempelvis virus eller bakterier. Febern lägger sig oftast efter några dagar, men om den inte gått över efter fyra dagar bör du kontakta vården.
Varför får man feber?
När du är frisk är din kroppstemperatur cirka 37 grader. När du drabbas av exempelvis en infektion aktiveras ditt immunförsvar, och för att öka antalet vita blodkroppar som kan bekämpa infektionen höjs temperaturen.
Du kan också uppnå febertemperatur av andra anledningar, till exempel graviditet eller fysisk aktivitet.
Barn får lättare feber än vuxna men blir oftast snabbt friska. Mät det febriga barnets temperatur regelbundet, helst med termometer i öra eller ändtarm, och var uppmärksam på barnets allmäntillstånd.
Vad kan jag göra om jag får feber?
När du har feber arbetar kroppen hårt för att bekämpa infektionen och behöver all hjälp. Därför ska du tänka på följande när du har feber:
- Drick mycket för att ersätta vätskan du svettas ut.
- Vila och låt kroppen återhämta sig.
- Undvik fysisk ansträngning.
- Kontrollera din temperatur regelbundet.
- Använd receptfria läkemedel vid behov. Rådgör alltid med apotekspersonalen när du väljer läkemedel.
Behandling vid feber
Feber behandlas olika beroende på vad som orsakat den. Om orsaken är en virusinfektion får den läka av sig själv. Om en bakteriell infektion ligger bakom kan läkaren skriva ut läkemedel med antibiotika. Om läkaren misstänker en bakomliggande allvarlig sjukdom kan det bli aktuellt med en större utredning.
När ska jag söka vård?
Feber går oftast över efter några dagar om du stannar hemma och vilar. Du bör kontakta sjukvården om du känner av något av följande symtom:
- Feber i mer än fyra dygn.
- Feber i kombination med bröstsmärtor.
- Feber trots att du behandlas med antibiotika.
- Feber efter en operation.
- Feber efter att ha besökt tropiskt område.
Sök vård akut
Kontakta vården genast om du har svårt att andas, kraftig frossa eller känner dig stel i nacken.
Sök också vård omedelbart om det gäller ett barn som får kramp i samband med feber eller om ett barn som är yngre än sex månader får feber.
Kan jag förebygga feber?
Feber är ett symtom på en sjukdom och kan inte förebyggas i sig. Men eftersom feber i många fall orsakas av en infektion, exempelvis förkylning, kan du minska risken att bli smittad genom att vara noga med handhygien, kost, motion och sömn samt undvika rökning.
Hur kan Ally hjälpa mig?
Feber går oftast över av sig själv, men om du har ihållande feber och känner dig orolig över ditt allmäntillstånd kan du kontakta Ally. Du får då prata med en läkare om din feber, dina symtom och din sjukdomshistoria. Läkaren undersöker också ditt fysiska tillstånd.
Ofta räcker dessa uppgifter för att ge läkaren all nödvändig information om febern. Om orsaken till febern fortfarande är oklar kan läkaren genomföra olika undersökningar och provtagningar, till exempel CRP (sänka).