
Influensa
Vad är influensa?
Om du hastigt insjuknar med hög feber, hosta, halsont och muskelvärk har du förmodligen drabbats av influensa. Symtomen påminner om förkylning men håller ofta i sig längre. Influensa sprids genom virus och är vanligast under vinterhalvåret. Besvären går oftast över efter ett par veckor utan allvarliga efterverkningar, även om du kan känna dig lite försvagad en tid efteråt. Personer som har underliggande sjukdomar, är gravida eller över 65 år bör vaccinera sig mot influensa.
Symtom på influensa
Om du får influensa insjuknar du ofta snabbt med feber, huvudvärk och muskelvärk. Barn kan även drabbas av svullna tonsiller, halsont, kräkningar och diarré.
De vanligaste symtomen är:
- halsont
- feber
- huvudvärk
- hosta
- bröstsmärtor
Varför får man influensa?
Influensa orsakas av luftburna virus, så du kan alltså bli smittad genom att en smittbärande person andas, hostar eller nyser i närheten av dig. Viruset orsakar en infektion i luftvägarnas slemhinnor som leder till feber, halsont och muskelvärk. Personer med nedsatt allmäntillstånd har särskilt lätt att bli smittade.
När ska jag söka vård?
Du ska söka vård om du har hög feber i mer än fem dygn, om du har feber som först försvinner och sedan återkommer eller om du tillhör en riskgrupp och får influensasymptom. För att undvika smittspridning ska du alltid kontakta vårdgivaren innan du besöker en mottagning.
Akutvård:
Uppsök en akutmottagning om du har influensasymtom med bröstsmärtor och andningsbesvär.
Vad kan jag göra om jag får influensa?
Liksom vid förkylning är det viktigt att vila mycket så att kroppen kan återhämta sig. Om du har hög feber ska du försöka dricka mycket för att ersätta förlorad vätska och sov gärna med huvudet högt. Receptfria värktabletter och nässpray kan lindra besvären och göra det lättare att sova.
Hur länge smittar jag?
Du är smittsam från och med dagen innan du blir sjuk och i ungefär fem dagar efter de första symptomen. Så länge du har feber och känner dig sjuk bör du stanna hemma från arbetet och sjuka barn ska hållas hemma från skolan.
Kan man förebygga influensa?
Du bör vaccinera dig mot influensa om du tillhör en riskgrupp, till exempel om du är över 65 år eller har nedsatt immunförsvar. Även om du inte tillhör någon riskgrupp kan du vaccinera dig på en vårdcentral eller vaccinmottagning.
Så här kan du kan minska risken att bli smittad:
- tvätta händerna ofta
- undvik att ta med fingrarna i ansiktet
- undvik kontakt med personer som har symptom
- undvik folksamlingar
- vaccinera dig
Behandling
Influensa behöver inte behandlas om du är frisk för övrigt. Personer som tillhör en riskgrupp kan behandlas med virushämmande läkemedel som bromsar viruset. Influensan kan också leda till andra sjukdomar som måste behandlas med antibiotika.
Om det inte är influensa?
Symtomen för influensa kan påminna om många andra typer av infektioner. Det kan till exempel röra sig om vanlig förkylning, bronkit, lunginflammation, Covid-19 eller andra typer av virusinfektioner.
Hur kan Ally hjälpa mig?
För personer som i övrigt är friska är influensa ofarligt. Men för personer som tillhör en riskgrupp kan influensa ge allvarliga komplikationer och följdsjukdomar, till exempel bakteriell lunginflammation eller hjärtinfarkt.
För att avgöra om dina symtom orsakats av influensavirus eller bakterier krävs en fysisk läkarundersökning. Vår läkare undersöker dig bland annat i mun och svalg och tar kapillära blodprover för att utreda om det rör sig om en influensa, en bakteriell lunginflammation eller en allvarligare typ av virussjukdom.