
Förkylning
Vad är förkylning?
Förkylning är en våra vanligaste sjukdomar och den drabbar alla barn och vuxna flera gånger om året. En förkylning innebär att du har råkat ut för en infektion i de övre luftvägarna. Det är främst näsan som infekteras men även halsen eller svalget kan drabbas. Förkylning orsakas av ett virus och går inte att behandla, men går oftast över av sig själv efter en dryg vecka.
Varför blir man förkyld?
Orsaken är vanligen ett virus som gör att slemhinnorna blir infekterade. Slemhinnorna svullnar och börjar bilda mer slem än vanligt. De vanligaste symtomen är snuva, hosta, huvudvärk, ibland feber och ont i halsen. Förkylning är mycket smittsamt och sprids via luften, direktkontakt eller indirekt kontakt.
Vanliga symtom
Under de första dagarna känner du dig trött och hängig och får kanske lite feber. Barn får oftare feber vid förkylning än vuxna. Under de följande dagarna kan du också känna av följande symtom:
- snuva och nästäppa
- ont i halsen
- heshet
- hosta.
Det tar något dygn från att du har smittats tills du märker av de första symtomen. Det är individuellt vilka symtom du får och besvären brukar hålla i sig i några dagar. Efter en till två veckor är du troligen helt frisk.
Vad kan jag göra om jag får förkylning?
En förkylning går inte att behandla utan får läka ut av sig själv. Men det finns en hel del du kan göra för att lindra besvären och tillfriskna snabbare.
- Använd nässpray eller koksaltlösning för att göra det lättare att andas.
- Vila mycket och sov med huvudet högt så minskar svullnaden i näsan och öronen.
- Drick varma drycker för att lindra halsont.
- Ta värktabletter (med paracetamol eller ibuprofen) för att lindra värk och feber.
- Dricka mer än vanligt för att lösa upp slemmet i halsen.
- Undvik rökiga miljöer om du har hosta.
Behandling
Förkylning orsakas av virus och kan inte behandlas med antibiotika. Om förkylningen övergår i en bakteriell infektion eller någon allvarligare sjukdom kan en antibiotikakur eller annan behandling kan bli aktuell.
Om det inte är förkylning?
Symtomen är delvis de samma som för många andra luftvägsinfektioner. Här är några sjukdomar som påminner om förkylning men har några andra särdrag:
- Bihåleinflammation medför ofta långvarig snuva och smärta i kinderna, pannan eller överkäken.
- Influensa ger ofta högre feber, svårare hosta och värk i kroppen.
- Bronkit inleds som en förkylning och går över i segdragen, djup hosta med bröstsmärtor.
- Lunginflammation liknar bronkit men har snabbare förlopp och medför högre feber.
- Covid-19 liknar förkylning och provtagning krävs oftast för att avgöra vad besvären beror på.
När ska jag söka vård?
De allra flesta som blir förkylda behöver inte söka vård utan besvären går över av sig själva. Men du bör kontakta vården om något av följande stämmer in:
- Du har feber som håller i sig i mer än fyra dygn.
- Du har feber som försvinner och kommer tillbaka efter några dagar.
Kan jag förebygga förkylning?
Förkylning är mycket smittsamt och svårt att undvika. Men det går att minska risken att bli smittad:
- Tvätta händerna ofta och noggrant.
- Håll avstånd till personer som uppvisar symtom.
- Undvik folksamlingar i förkylningstider.
- Använd nässprej när du är förkyld.
- Undvik rökiga miljöer.
Hur kan Ally hjälpa mig?
En förkylning går nästan alltid över av sig själv. Men en kraftig och segdragen förkylning kan leda till andra sjukdomar som bronkit eller lunginflammation. Det beror på att slemhinnor som försvagats av en infektion blir känsligare för bakterier.
Om du fått en långvarig förkylning och är oroad över ditt tillstånd kan Allys läkare undersöka dig och bedöma om du behöver någon form av behandling. Läkaren inspekterar din hals och lyssnar på lungorna. Man kan ta blodprov eller göra en bakterieodling för att se om förkylningen övergått i en annan form av virusinfektion eller en bakteriell infektion. I så fall kan läkaren skriva ut antibiotika eller rekommendera annan behandling.