
Bihåleinflammation
Vad är bihåleinflammation?
Bihåleinflammation är en vanlig åkomma som ofta uppkommer i samband med förkylning. De vanligaste symtomen är värk eller tryck i ansiktet och att du får tjock snuva och nästäppa. Inflammationen går oftast över av sig själv, men ibland behövs behandling.
Varför får man bihåleinflammation?
Bihålorna är ett antal hålrum som finns i skelettet i ansiktet. De är täckta med slemhinnor på insidan och har förbindelse med näshålan. När du blir förkyld svullnar slemhinnorna i näsan och bihålorna och det bildas slem som inte kan rinna ut via näsan utan stannar kvar i bihålorna. I det slemmet kan virus eller bakterier stanna kvar och orsaka en inflammation.
Symtom vid bihåleinflammation
Detta är de vanligaste symtomen vid bihåleinflammation:
- smärta i ansiktet
- nästäppa
- snuva som rinner ner i halsen
- försämrat luktsinne
- smärta i överkäken
- feber och trötthet
Barn får sällan bihåleinflammation. När det sker är det oftast de så kallade silbenshålorna som blir inflammerade. Barnet får då feber och blir röd och svullen kring ögonen.
Vad kan jag göra om jag får bihåleinflammation?
Bihåleinflammation är ofta mycket besvärande. Här är några tips på saker du kan göra för att lindra besvären i näsan och bihålorna:
- Använd avsvällande nässprej för att få ned svullnaden i slemhinnan.
- Skölj eller spreja näsan med koksaltlösning.
- Sov med huvudet högt för att minska svullnaden i näsan och bihålorna.
- Vila och ta det lugnt, men var uppe och röra på dig. Det minskar svullnaden i näsans och bihålornas slemhinna.
- Undvik rökning och rökiga miljöer. Rök gör slemhinnorna ännu mer svullna.
Behandling vid bihåleinflammation
I vissa fall kan du behöva medicinsk behandling. Vilken behandling du får beror på vad som har orsakat inflammationen och hur allvarligt sjuk du är.
- Behandling med antibiotika kan bli aktuellt om du har en allvarlig bihåleinflammation som orsakats av bakterier.
- Bihålorna kan spolas om inflammationen inte läker. Spolningen gör att symtomen minskar och gör det lättare för läkaren att undersöka bakterierna.
- Sjukhusvård kan bli aktuellt om du har en allvarlig inflammation. Särskilt barn som drabbas kan behöva vårdas på sjukhus.
- Det kan behövas en operation för att tömma bihålorna på var.
Om det inte är bihåleinflammation?
Om det trots typiska symtom inte handlar om bihåleinflammation kan det röra sig om migrän eller en kraftig huvudvärk som orsakats av förkylning. Besvären kan också orsakas av allergi eller polyper i näsan.
När ska jag söka vård?
De allra flesta som får bihåleinflammation behöver inte söka vård, eftersom besvären brukar gå över av sig själva. Sök vård om du tror att du har bihåleinflammation och inte blir bättre inom tio dagar.
Akut vård
Kontakta genast en läkare om du eller ditt barn har ont i bihålorna i kombination med något av följande symtom:
- stel nacke
- hög feber och frossa
- feber och värk över pannan
- rodnad, svullnad och smärta runt ena ögat.
Kan jag förebygga bihåleinflammation?
Bihåleinflammation uppstår som en följd av förkylning, så det du kan göra är att genom god hygien och försiktighet undvika förkylning.
- Tvätta händerna ofta och noggrant.
- Håll avstånd till personer med symtom.
- Undvik folksamlingar i sjukdomstider.
- Undvik rökiga miljöer.
Hur kan Ally hjälpa mig?
Bihåleinflammation går oftast över av sig själv. Men om du känner dig väldigt sjuk och har haft besvär länge kan du kontakta Ally för en undersökning.
Läkare tittar i näsan och munhålan och svalget för att kontrollera om det finns var, och undersöker kanske öronen för att se om det kan röra sig om en öroninflammation. En röntgenundersökning visar om det finns vätska i bihålorna och om slemhinnan är väldigt svullen. Utifrån undersökningen kan läkaren bedöma om du ska behandlas med antibiotika eller behöver någon annan typ av vård.